Mode i Skandinavien

Av155cm.se

Mode i Skandinavien

De kläder och trender vi i Skandinavien väljer att klä oss i har blivit ett så pass etablerat begrepp att det kallas för skandinaviskt mode. Med vårt egna sätt att se på material, hållbarhet och funktionalitet har vi i Skandinavien, alltså Sverige, Norge och Danmark satt vår del av norra Europa på världskartan när det kommer till mode.

Den här sidan är för dig som är intresserad av det mode som tillhör Skandinavien. I den här delen kommer du att få veta lite mer om vad skandinaviskt mode egentligen innebär.

Vad är Skandinaviskt mode?

Ett skandinaviskt mode är inspirerat av vår kultur, vår natur och att vi gärna siktar efter att bära plagg av högre kvalitet. En annan sak som är typiskt för hur vi klär oss Skandinavien är att de allra flesta är i regel väldigt modemedvetna och vi är rätt bra på att hänga med i svängarna och följer de olika modetrender som kommer och går. Många som kommer från andra länder och är på tillfället besök i Skandinavien imponeras av vår förmåga att klä oss moderiktigt. Om vi ska försöka fånga skandinaviskt mode i en mening så skulle vi säga att ett typiskt skandinaviskt mode är minimalistiskt, enkelt och hållbart.

Mode som exportvara

På 1900-talet och nu på 2000-talet har vårt skandinaviska mode slagit igenom med buller och brak över hela världen. Det finns ett flertal olika klädmärken och modeskapare som har varit med och satt Skandinavien på kartan som blivit synonymt med ett typiskt skandinaviskt mode.

Skandinaviskt mode är något som är väldigt attraktivt internationellt. Det har gjort att vi har ett flertal olika modeveckor runt om i Skandinavien där flera modeskapare får visa upp deras senaste kollektioner inför en publik som besitter mycket makt inom modevärlden. Dessa modeveckor brukar hålla till i huvudstäderna. Till exempel Stockholm fashion week som lockar lokala, internationella och skandinaviska makthavare inom mode. Dessa modeveckor används för att sätta prägel på modet inom det närmsta tiden vilket också är intressant för modemagasin, kändisar och influencers men också för den vanliga människan som har ett intresse för mode.

En del av vår kultur

Mode är en del av kulturen över hela världen. Det som kan vara intressant att veta om mode och kultur i Skandinavien är att vi har en lång historia av hantverkande. Enda sedan vi skapade folkdräkter så har vi lagt ner mycket tid på att ta fram plagg av kvalité och detaljer som får utstyrslarna att sticka ut.

Det här är något vi fortfarande kan märka av när det kommer till designkläder. De allra flesta av Skandinaviens mest kända kläddesigners har slagit igenom för att de har tagit fram kläder av en högre kvalité som är anpassade efter vårt nordiska klimat.

Om författaren

155cm.se