Svenska jeans

Avhannah

Svenska jeans

Svenskar älskar jeans och dessa byxor är kanske det mest populära klädesplagget genom tiderna. Nästan alla äger ett par och de som är lite äldre kommer säkert ihåg 70-talets mode där svenska jeans var ett hett mode. Kanske undrar många vad som hänt med de svenskdesignade denimbyxorna sedan dess. Sanningen är den att svenskdesignade jeans numera är på stark framväxt både i Sverige och internationellt.

Svensk design

Svensk tillverkning av jeans började redan på 1920-talet. John Magnussons företag ”AB Skyddskläder” var först med att tillverka denimbyxor kallade cowboy-byxor. Dessa byxor blev aldrig populära utan det var inte förrän Eric Pråhl (chef på Nordiska Kompaniet) introducerade Gold Rivet från Amerika 1947 som intresset växte. Succén blev stor men på grund av importrestriktioner begränsades tillgången på de amerikanska byxorna. Det var nu som Pråhl kontaktade Algot Johansson (ägare av Algots) för att starta en svensk tillverkning av denimbyxor. I dag finns flera framgångsrika svenska företag som exporterar svenskdesignade jeans över hela världen, såsom Cheap Monday, Nudie samt Acne.

Snygga jeans

Jeans är ett klädesplagg som vi kan använda till nästa alla tillfällen. Du kan ha ett par fina nya byxor till festen eller jobbet och härligt sköna äldre byxor till vardags. När du letar efter ett par snygga jeans erbjuder Åhléns ett mycket brett sortiment från flera olika kända varumärken. Du kommer utan tvekan att kunna hitta jeans som är perfekta för just dig. Här finns jeans i en massa olika modeller och utföranden som garanterar att du kommer att hitta din favorit. Alla jeans är av hög kvalitet och säljs till bra pris. För dig som prioriterar bekvämlighet finns jeans med loose passform och för dig som föredrar stuprörsjeans finns byxor med både låg och hög midja. Välj bland kända varumärken såsom Lee, Filippa K, Tommy Jeans, Selected Femme och Carin Wester. När du handlar hos Åhléns online får du öppet köp i 60 dagar, fri frakt och retur – men kom ihåg att du kan få ännu fler fördelar som medlem.

Populära svenska jeansmärken

Ett av Sveriges mest populära jeansmärken under 70-talet och fram till 80-talet var Gul & Blå. Företaget startades 1966 av Martina Clason samt Lars Knutsson och deras team av kreativa designers utvecklade tyger och skapade nya innovativa modeller. Kön ringlade utanför Gul & Blå-butiken i Stockholm av jeansälskare som tålmodigt väntade på att kunna lägga händerna på ett av Stockholms hetaste modeplagg. Konkurrensen lät inte vänta på sig och Puss & Kram-jeansen började slåss om att ta över jeanstronen. Numera är det som sagt nya och moderna svenska märken som slåss om kunderna, såsom Örjan Andersson, J.Lindeberg, Filippa K samt Cheap Monday. Stockholm är fullt av talangfulla designers som numera räknas som stjärnor på den svenska jeanshimlen. Från att ha stagnerat under några år är de svenska designerjeansen tillbaka med full kraft.

Om författaren

hannah administrator