Svenskt friluftsmode

Avhannah

Svenskt friluftsmode

Friluftsliv har alltid legat svensken varmt om hjärtat, vilket också avspeglat sig i vår modeindustri. Flera av våra stora internationella märken som till exempel Fjällräven, Helly Hansen och Peak Performance har sin grund i det som idag brukar räknas som outdoors fashion. Den som är lite äldre minns säkert Kånken-väskorna och de orangea fleecejackorna som nästan alla barn hade. Det som då var något praktiskt och drogs med en viss hippiestämpel har idag utvecklats till en mångmiljardindustri som hämtar inspiration från skandinavisk natur och utomhusliv.

Ett tufft klimat kräver tuffa kläder

Sverige och Norden är en kall del av världen vilket givetvis format vilka kläder som produceras här. En jacka för herr som ser bra ut på ett café i Milano funkar inte på fjällvandring eller under älgjakten. Utan här är det slitstarkt och väderbeständigt som gäller. Det innebär dock inte att kläderna kan se ut hur som helst, utan snarare tvärtom. Sverige är internationellt kända för vår stilkänsla vilket sannolikt är en delanledning till att vi är världsledande i den här kategorin. Det vi har visat världen är att det går att se bra ut i funktionskläder.

Fritidsaktiviteter leder till utveckling

En annan sak som också påverkat är att många av de fritidsaktiviteter vi ägnar oss åt görs i just det lite svårare vädret. Vi gillar att åka skidor och skridskor vilket ställer krav på att kläderna inte bara tål väta och att ramla omkull. De måste också tåla hård vind och en jacka herr behöver kunna snöras åt och gärna ha en huva eller liknande. Det här är aktiviteter som kräver smarta kläder där värmegraden ska kunna anpassas medan plagget används. Den som köper en jacka herr ska kunna vara säker på att varken frysa eller svettas i den oavsett hur vädret ändrar sig och var man är.

Det samma gäller för till exempel jaktkläder eller kläder för vandringar och bergsbestigningar. För att kunna vara ute länge och röra sig i svår terräng krävs bra plagg som tål mycket och håller sin bärare komfortabel under en hel dag med växlande förhållanden. Där är vi svårslagna och de plagg som tas fram av våra modeskapare testas direkt av användare med höga kvalitetskrav.

Friluftskläder är hållbart mode

En annan sak som är typiskt svensk och som också bidragit till de framgångar vi nått inom denna kategori är fokuset på hållbarhet. Friluftskläder är inte slit och släng-mode och du kan sällan räkna med att göra några större reafynd när du shoppar jackor eller byxor för användning utomhus. Även om modegraden är hög så är det kvaliteten och funktionaliteten som sätts i första rummet. Det gör att den säsongsbetoning som präglar andra kläder inte finns här på samma sätt. Ett plagg för utomhusbruk tillverkas för att leva i många säsonger och för att repareras hellre än slängas. Ett par outdoor-byxor har alltså en helt annan hållbarhet än ett par ”vanliga” byxor. Det är helt enkelt något som köps för att ge dess bärare möjlighet att vara ute i naturen under många år framöver.

Skandinaviskt mode

Om författaren

hannah administrator